Gratis

Fra kloakvand til åvand

Beskrivelse

Dette forløb henvender sig til klasser, der arbejder med spildevand og spildevandsrensning som et led i undervisningen.

I forløbet følger vi spildevandets vej gennem anlægget fra indløb af det beskidte spildevand til det ledes ud i naturen igen. Vi gennemgår renseanlæggets processer og ser på spildevandsrensning i et samfundsmæssigt perspektiv.

At arbejde med spildevand og spildevandsrensning som tema kan være relevant under forskellige ”hatte”. Det kan være at klassen arbejder med FN´s verdensmål, menneskets påvirkning af natur og miljø, næringsstoffer, vand og ilts naturlige kredsløb, klima og klimatilpasning eller blot et ønske om at komme på virksomhedsbesøg.

Et forløb om spildevand er en tankevækkende oplevelse. Det er hovedrystende, hvor meget affald vi fjerner fra de store indløbsriste, og imponerende hvordan bakterier og luft kan samarbejde om en rengørende proces – selvfølgelig med lidt hjælp fra os.

Vi fortæller om mekanisk, biologisk og kemisk rensning af spildevandet og se på dele af den teknik, vi benytter på anlægget. Undervejs berører vi også, hvad klimaforandringerne betyder for kloaksystemet og for renseanlæg gennem fortællinger om, hvordan vi sikrer, at renseanlægget også i fremtiden kan rense tilstrækkeligt, så naturen ikke belastes med næringsstoffer. 

Med fokus på bæredygtighed i forhold til både mennesker og natur fortæller vi om vores restprodukt – slam, og hvordan slam kan være en ressource i landbruget. Vi benytter i dag slam til energiproduktion og ser på, hvordan det kan udvides i fremtiden – sammen med restprodukter fra andre virksomheder.

Forløbet er aldersdifferentieret. 

Forløbet knytter sig til FN´s verdensmål nr. 6,7,12,14

Kompetencemål

Eleverne stifter bekendtskab med den begrebsverden, der knytter sig til spildevandsrensning, og får et indblik i renseprocesserne og den teknik, vi bruger på et renseanlæg.

For udskolingselever kommer vi tillige ind på hvilke faggrupper, der arbejder i Vandmiljø Randers, og hvad de beskæftiger sig med, og vi kommer ind på spildevandsrensnings betydning for samfund, natur og miljø.

En del af forløbet er udendørs, så husk påklædning efter vejret.

Aktiviteter

Besøget hos os tager ca. 2 timer, og programmet er som følger

  1. Velkomst
  2. Indledende oplæg om spildevandsrensning som forberedelse til rundtur på renseanlægget
  3. Rundtur på renseanlægget
  4. Gruppearbejde om et simpelt forsøg
  5. Afslutning med en Quiz og mulighed for spørgsmål
Forberedelse

Vi anbefaler, at du forbereder eleverne til besøget på renseanlægget. Til det har vi forberedt en række diskussionsspørgsmål. Brug 1 – 2 lektioner på diskussion i grupper og opsamling i klassen. Oplæg til diskussion sender vi til jer i forbindelse med, at vi bekræfter jeres besøg hos os.

Har i mindre tid kan en god forberedelse være at se filmen om renseanlæg på Vandets Vej:

Film om renseanlæg

Efterbehandling

Vi har udarbejdet materiale til to forskellige måder at arbejde i klasse efter et besøg på renseanlægget.

  1. 1 lektion hvor besøget efterbehandles. Vi har udarbejdet et ark med spørgsmål som eleverne kan diskutere i grupper (20 – 25 min) efterfulgt af en opsamling på klassen (10 – 15 min)

  2. et længere efterbehandlingsforløb, hvor eleverne i grupper arbejder i 3-4 lektioner med et emne omkring spildevandsrensning, som de går i dybden med. 

For begge måder at efterbehandle på gælder, at vi sender spørgsmål og oplæg til gruppearbejde til dig på mail i forbindelse med, at vi bekræfter jeres besøg hos os. Du har derfor mulighed for at tilføje eller fjerne spørgsmål, så forberedelse og efterbehandlingen skræddersys til den enkelte klasse, og det/de mål du som lærer ønsker, eleverne skal have ud af forløbet.

Formål

Formålet med undervisningsforløbet er at give eleverne viden om et renseanlægs funktion - både hvordan et renseanlæg virker teknisk set, men også renseanlæggets betydning for naturen og samfundet.

Efter et besøg på renseanlægget vil I have et øget kendskab til:

  1. renseanlæggets renseprocesser fra indløb til udløb

  2. hvilke udfordringer klimaforandringerne giver for et renseanlæg

  3. spildevandsrensningens betydning for samfundet, miljø og natur, herunder energiproduktion og genanvendelse af restprodukter.

    Sted
    Vandmiljø Randers A/S
    Kristrup Engvej 21
    8960 Randers SØ

    Jeres besøg på renseanlægget i Randers har base i REGNhytten, der er Vandmiljø Randers forsøgs- og formidlingscenter.

    REGNhytten har egen indgang, der kommer ca. 200 m før Randers Centralrenseanlæggets officielle indgang (set fra Grenaavej) - se efter REGNhyttens p-skilt og beach-flag.
    I skal således ikke ind på renseanlægget, men ind til REGNhytten.
    Kommer i med offentlig transport, skal i stå af ved Engboulevarden og gå ned ad Kristrup Engvej til REGNhytten: 

    Bemærk at Kristrup Engvej er meget befærdet i øjeblikket på grund af vejbyggeriet af Ny Havnevej.

    Husk tøj og fodtøj efter vejret – en del af besøget foregår udenfor.

    Tilmelding

    Book et besøg gennem Vandmiljø Randers hjemmeside - se "Tilmelding"

    Af hensyn til vores planlægning skal besøg bookes senest en uge før i ønsker at komme.

    Tilmelding