Gratis

Vilde væsner og buttede basser

Beskrivelse

- Om engle til alle tider

Hvad laver englene egentlig? Og hvordan ser de ud?

Det har langt de fleste en forestilling om, og billedkunsten og den folkelige tradition har gennem tiden bidraget hertil: Engle der vandrer op ad himmelstiger, glansbilleder af buttede engle på honningkager og alle sammen med vinger på. 

Hvis vi går tættere på Bibelens beskrivelser af engle, bliver billedet af dem straks anderledes. Engle er nemlig ikke nødvendigvis bare engle på den søde måde. Nogle steder er englene detaljeret beskrevet som vilde keruber med flere ansigter og vinger, der vogter med flammesværd ved Paradisets port. Andre engle er mere sparsomt beskrevet, og det har givet plads til, at billedkunsten og den folkelige tradition har kunnet udfylde hullerne med vildtvoksende fantasi.

Billedkunsten har altså bidraget til forestillingen om, hvordan engle ser ud, og det samme har børnebogsforfatter og illustrator John Kenn Mortensen til dette projekt. Ud fra fortællinger og beskrivelser fra Bibelen, har han lavet illustrationer til projektets englekort. Gennem genfortællinger fra Bibelen og englekortene får eleverne i dette projekt et mere nuanceret billede af, hvad engle er.

Ligesom John Kenn Mortensen har fremstillet engle i et kreativt udtryk, er der i projektet indlagt mulighed for, at eleverne også kan skabe deres egen engel.

Formål

  • At eleverne får indblik i, hvordan engle fremstilles i religiøse tekster og i billedkunsten, herunder hvordan man i billedkunsten har arbejdet med reference til de religiøse tekster.
  • At eleverne får indsigt i, at engle har forskellig betydning gennem historien, herunder at de i middelalderen indgik i en særlig hierarkisk orden.
  • At eleverne møder en nutidig fortolkning af engle, som de kommer til udtryk med John Kenn Mortensens syv englebilleder.
  • At eleverne i projektets billedkunstdel arbejder med fremstilling af engle på samme vis som billedkunstnere har gjort det gennem tiden.
Undervisningsmateriale

Vi sender undervisningsmaterialet hurtigst muligt, dog tidligst efter tilmeldingsfristens udløb i august.

Tilmelding
Tilmelding
Tilmeldingsfrist
01.05.2023